Firmanavn · adresse · Tlf. xx xx xx xx · info@mail.dk
Vi ønsker med Vindlæ at skabe et imødekommende og givende refugium og livsrum for mennesker med kræft og deres pårørende. Intentionen er at skabe et varmt hjemligt og inviterende sted, der kan danne ramme om det medmenneskelige møde, det givende samvær, inspirerende samtaler og aktiverende samvirke.
Huset ligger på kanten af Skejby Hospital ud mod det naturskønne Ådal, der giver mulighed for at folde natur og landskab ind i bygningsanlægget. Herved ændrer stedet sig fra mark til oase og skabe en alternativ stedlighed og et nedskaleret, humant miljø i hospitalsbyen til glæde for kræftramte og deres nære.
Husets rum er sammenhængende med flere forskellige former og karakteristika – regulære rum, skæve rum til kip, rum med ovenlys, transparente rum, storrum med frie rumobjekter, lyse arkadegange, rum med glidende overgang mellem ude og inde.
Gennem husets rumlige udformning og arkitektur er det intentionen at skabe et unikt, oplevelsesrigt og velfungerende livsrum, hvor den opdelte bygningskrop skaber en variation af integrerede ude- og inderum, der gør bevægelsen gennem bygningsanlægget til et scenic walk. Ud over at Vindlæ er et tilnavn til guden Heimdal, så er der i huset er fokuseret på at skabe tætte relationer mellem lægivende uderum og indvendige opholdsrum, der understøtter mangeartede muligheder for samvær og samtale.
Det opdelte bygningsanlæg i én etage med tilbagetrukne, transparente facader under de svævende ”tagparasoller” balancerer det arkitektoniske udtryk mellem suburban genkendelighed og kontekstbevidst originalitet.
Husets miljø tænkes hen ad vejen skabt sammen med brugerne. For eksempel kan kunsten i huset være værker lavet af brugerne på husets værksteder. Møblerne kunne bæredygtigt købes af medarbejdere og frivillige i forening – måske endda som secondhand. Og der kan satses på et grønt miljø såvel inde som ude med prydplanter og nyttedyrkning, for at mærke noget vokse og gro.
Der er synergi mellem landskab og hus, og der er tale om et frirum i hjemlige varme omgivelser, som står i en stærk kontrast til det effektive sygehus som ligger på den anden side af Palle Juul Jensens Alle.
Arkitektonisk ide
Huset virker signifikant, organisk og levende i en menneskelig skala. Det ligger naturligt på kanten af skoven og bakken - ud mod det åbne landskab - som en stærk kontrast til den store og effektive maskine som Universitetshospitalet repræsenterer.
Huset åbner sig op når man træder ind. Det er organiseret som en sommerfugl, der tager flot imod og herefter åbner op til landskabet, henholdsvis ud over bakkerne og ned mod søen.
Det er stedet, hvor det mellemmenneskelige møde er udgangspunktet, og mødet kan opstå overalt i og udenfor huset. Man befinder sig i en lysning på kanten af bakken, og med den storslåede natur som horisont og baggrund.
Huset består af tre bygningskroppe, som hver især har et særligt ovenlys i toppen af et ”lavt pyramidetag eller en tagparasol”.
De tre bygningskroppe er forbundet af et sammenhængende rumforløb, som bevæger sig omkring de udvendige gårde: mod søen, marklandskab og skovbryn, mod læhegn og forhaver mod vest samt indgangs-anlægget.